A járművek tavaszi felkészítése

A járművek tavaszi felkészítése
2021-04-06 Szaladják Linda

Szeretnénk felhívni a figyelmet a gépjárművek tavasszal történő felkészítésének fontosságára, hiszen a tavasz nemcsak a természetben, hanem az emberi életben is az újrakezdés szimbóluma. Ezen időszak beköszöntével fokozódik az elvégzendő feladataink mennyisége, mert ez az emberi élet aktivizálódásának velejárója. Ilyenkor nemcsak magunkkal és környezetünkkel, hanem a munkánk során segítséget nyújtó eszközeinkre, járműveinkre is fokozott figyelmet kell fordítani.

Gépjárműveink megfelelő felkészítése a melegebb idő beköszöntével ugyan olyan fontos, mint a hideg időszak eljövetelekor, hiszen ha hosszú távon megőrizzük azok jó állapotát, azzal a biztonságos közlekedésre/géphasználatra is törekszünk.

A tehergépjárműveket, a mezőgazdaságban dolgozó traktorokat, a földmunkában elengedhetetlen segítséget nyújtó munkagépeket és saját gépjárműveinket is fel kell készíteni ilyenkor az évszakváltásból adódó megváltozott körülményekre, aktívabb feladatok ellátására.

Az iData és a Bíró Parts megosztja hogyan tehetünk a fentieknek eleget:

Ápolás

Érdemes egy teljes, alvázmosással egybekötött tisztításra elvinni gépkocsinkat. Az utak jégmentesítésére használt anyagok ugyanis könnyedén beivódnak a jármű különböző réseibe, amik a későbbiekben szétmarhatják az elemeket.

Kerekek

Amint átlépi a napi átlaghőmérséklet a +7 C fokot, célszerű személygépjárműveinknél nyári gumiabroncsokra váltani. Egyéb járművek esetében a gumiabroncs minőségére, optimális nyomására, esetleges kopására, illetve töltőszelep állapotára érdemes odafigyelni.

A lecserélt téli gumit csökkentett légnyomással célszerű tárolni. Felszerelés előtt a nyári gumik és a pótkerék állapotát is ajánlatos ellenőrizni (guminyomás, szelepsapka, sérülésmentesség, profilmélység-legyen legalább 4 milliméteres). Fordítsunk kiemelt figyelmet a profilmélységre, ugyanis akár 1 mm-es kopás több tíz métereres fékút növekedést eredményezhet.

Az abroncsok élettartama nagymértékben növelhető a kíméletes és előrelátó vezetési stílussal. Ebben az iTrack rendszer vezetésistílus-elemzés (a későbbiekben VSE) szolgáltatása nyújt segítséget. A VSE technológiájának alapja a GPS giroszkópja által mért értékek elemzésén alapul (túl erős gyorsítás, lassítás, kanyarodás, túl erős fékezés). Ezen értékek figyelésével optimalizálható az előrelátó vezetés, mely nagyban hozzájárul az abroncsok élettartamának növeléséhez.

Fékrendszer

Személygépjárművek esetén érdemes leellenőrizni a fékbetétek állapotát, valamint a hidraulikus fékrendszerrel rendelkező járműveink a fékfolyadék minőségét és szintjét is.

Légfékrendszerrel rendelkező járműveknél pedig hallásunkkal ellenőrizzük az esetleges levegőveszteséget. Ezen járműveken szükségszerű a légszárító patronok cseréje is, hiszen a téli nedvesebb időszakban ezek elhasználódhatnak. A légfékrendszerbe ezen felül javaslom a légfék légmentesítő adalékanyag használatát, mely megkíméli tisztító és kenő tulajdonságaival a levegős szelepek gumis alkatrészeit. Ezzel nagymértékben megnöveljük a berendezések élethosszát.

A VSE szolgáltatás a fékrendszer állapotmegőrzésében is hasznunkra lehet, mivel ezen keresztül a túl erős fékezések is monitorozhatóak.

Műszaki átvizsgálás

Járműveinket érdemes átvizsgáltatni szakszervizben, ahol pontos véleményezést kapunk szakképzett kollégáktól azok műszaki állapotáról. Érdemes átvizsgáltatni a futóművet és végrehajtani a munkagépeinken a zsírzási feladatokat is.

Az iTrack szervizjelző funkcióján belül lehetőségünk van figyelmeztetést kérni pl. a műszaki vizsga lejárati dátumáról, az olajcsere és vezérléscsere esedékességéről, tehergépjárművek esetén pl. tachográf illesztés közeledtéről. Ezen jelzések beállíthatók egy előre meghatározott megtett km vagy dátum alapján.

A GPS folyamatosan monitorozza a jármű akkumulátorának tápfeszültség szintjét, melynek köszönhetően időben észlelhetjük, ha a töltöttség kritikusan alacsonyra csökken. Ennek tudatában megelőzhetjük az akkumulátorban létrejövő cellazárlatot vagy annak végleges kisülését.

Egy esetleges ékszíj elszakadás is hamar detektálható a fenti rendszernek köszönhetően.

Motor

Fontos hangsúlyt kell fektetni a motorhűtés rendszereink az ellenőrzésére is, hiszen a tavaszi és nyári hónapokban az átlaghőmérséklet jelentősen megemelkedik. Szemrevételezéssel ellenőrizzük a hűtővíz szintjét, vízpumpákat, termosztátokat és a meghajtó szíjak állapotát, feszességét, valamint a vízhőmérsékletet visszajelző szenzorokat is.

Tudták, hogy a tüzelőanyag csupán 30%-a alakul át hasznos mechanikai energiává?

A maradék 70% pedig a következők között oszlik meg:

  • 30% hőenergia (kipufogórendszer)
  • 30% hűtés energia (hőelvonás)
  • 10% súrlódási veszteség

 

A VSE szolgáltatás nemcsak a gumikopás megelőzésében lehet hasznos, hanem jelentős üzemanyag megtakarításban is. Amennyiben optimálisan vezetjük a járművet, úgy akár 10-15%-os üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.

Munkagépek esetén is számos előnyt nyújt az iTrack alkalmazás. Például a munkavégzés figyelés vagy akár az üzemóra figyelés esetében.

Munkavégzés figyelés során ellenőrizhető, így optimalizálható a hidraulikák terheltsége, illetve az üzemóra figyelés esetén az előre meghatározott üzemóra túllépése.

Mindazonáltal a szervizigény frekventáltságát is csökkenteni tudjuk és meghosszabbítható a motor élettartama.

Láthatóság

A téli hónapokban jelentősen megnövekedett kátyúk okozta kőfelverődés miatt, ellenőrizzük a szélvédőnk állapotát és az estlegesen bekövetkezett sérüléseket minél előbb javíttassuk ki. Célszerű az ablaktörlő lapátokat is cserélni, hiszen a téli jegesedés jelentősen elkoptatja a gumi éleket. Ablaktörlők cseréje esetén kerüljük az ismeretlen márkákat és használjunk helyette a megbízható márkájú termékeket. Ellenőrizzük a szélvédőmosó spricniket és eltömődésük esetén azokat tisztítsuk ki, vagy cseréljük. Világító berendezéseinket is célszerű ellenőrizni és a kiégett izzókat cserélni.

 

Komfort

Ellenőriztessük klímaberendezéseink működését, fertőtlenítsük a légcsatornákat és cseréltessük ki a pollenszűrőket is. Pollenszűrők esetében javasoljuk az aktív szenes szűrők használatát, mert tavasszal a megnövekedett pollenek és a levegőszennyeződés miatt hatékonyabb a levegő tisztítása.

Érdemes-e télen klímát használni?

A válasz meglepő, de igen. A készülékben két gázkör található, a gázelegyben különféle kenőanyagok vannak feloldva, amik a felületek kenését szolgálják. Ha a keringtetés nem rendszeres, a tömítések és gumialkatrészek kiszáradnak, porózussá válnak. Ekkor pedig idővel áteresztik a gázt és az lassan elillan a rendszerből. Így hűtőhatás gyengül, majd pedig megszűnik. Ha elfelejtkezünk róla, akkor bizony előfordulhat, hogy a melegedő napokon nem tudjuk lehűteni autónkat.

Ebben segítséget nyújthat az iTrack klímahasználat figyelő rendszere, mely rálátást biztosít arra, hogy a járműben mikor és mennyi ideig volt a klíma üzemelve.

A melegebb idő eljöttével kiemelten fontos lehet a tehergépjármű rakterének hőmérséklet figyelése. A fejlesztés a raktér temperatúrájának folyamatos monitorozásával pontos adatokat ad az abban szállított/tárolt termékek minőségének megőrzése érdekében.

Amennyiben a hőmérséklet átlép egy előre paraméterezett küszöbértéket, riasztás generálódik.

Reméljük jótanácsainkkal hozzájárulunk gépjárműveik tavaszi felkészítéséhez, mely a későbbiekben elősegíti a tudatos és biztonságos járműhasználatot.

Balesetmentes közlekedést kívánunk,

az iData és a Bíró Parts Csapata