A szemét is kilopták

A szemét is kilopták
2016-03-23 Horváth Bettina
A szemét is kilopták

Évi 50 millió forintot spórol megközelítőleg az egyik építőipari ügyfelünk az iTrack rendszer és az üzemanyag-kontroll bevezetése óta! A cég alkalmazottai több irányból is lopták a 35 munkagép üzemanyagát.

A telephelyen a tankolást mobil tartályokból oldották meg. A tartályokhoz értő szakember segítségével úgy állították el a tartály mérőjét, hogy 25%-kal több üzemanyagot tudtak kivenni tankolásonként. Ez azt jelenti, hogy minden 1000 liter üzemanyagból 250 liter a munkatársak kannájába került. Ez hosszú ideig nem tűnt fel senkinek. A rendszer beszerelésekor derült fény a csalásra, hiszen az üzemanyagszint mérő pálcával szinte literre pontos a kimutatásunk. Ezt követően derült ki az is, hogy volt olyan jármű, melyből a beletankolt üzemanyag 85 %-át (!) is kivették.

A gépek tehát jóval kevesebbet dolgoztak korábban a bevallottnál, ráadásul az üzemanyag szükségletük sokkal kevesebb volt az addig vélt mennyiségnél. A munkatársak a GPS rendszer bevezetését követően is kivettek 1000-1500 liter üzemanyagot a tankokból, ám az esetekről minden alkalommal értesült a cég vezetője is az üzemanyag kontroll szolgáltatásnak köszönhetően.