Amit tudnia kell az útdíjas rendszerről a büntetések elkerülése érdekében

Amit tudnia kell az útdíjas rendszerről a büntetések elkerülése érdekében
2015-08-03 Horváth Bettina
Útdíjas rendszer büntetések elkerülése

E–útdíj szakértők véleménye és szakmai tapasztalata alapján

Az iData Kft. útdíjas szakértő csoportja több mint két éve foglalkozik a magyarországi e–útdíj rendszerrel. A team részt vesz az útdíjas termékek és szolgáltatások fejlesztésében, folyamatosan kapcsolatban áll a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel és kiemelt feladatuk a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel rendelkező útdíj fizetésre kötelezettek tájékoztatása.

25 hónapnyi szakmai tapasztalattal az útdíj rendszer bevezetését követően, több ezer esetet megvizsgálva, összeállították az útdíjfizetők számára azt a szempontrendszert, ami segíthet abban, hogy elkerülhetőek legyenek a büntetések és a lehető leghatékonyabb és legegyszerűbb módon használhassák az érintettek az útdíj rendszerét, akár viszonylati jegyet vásárolnak, akár beépített fedélzeti egységet / szivargyújtós OBU-t használnak.

1. Beállítási lehetőségek a HU–GO oldalán, amik a büntetések elkerülésére szolgálnak

Már a HU–GO oldalon történő járműregisztráció során fontos, hogy jól adja meg azokat az adatokat, melyek az útdíj rendszer használata során alapvető fontosságúak, illetve a későbbiekben az Ön biztonságát szolgálják a büntetések elkerülésére.

Ilyen kiemelten fontos alapadat a felségjelzés, a környezetvédelmi besorolás, a rendszám (a külföldiek angol karaktereket használjanak, ha nem található meg a betűkészletük a felvitel során), az az email cím és telefonszám, melyen valóban elérhetőek. A regisztrációkor kell megadniuk (a későbbiek során módosítható), hogy a tengelyszámot a HU–GO felületén, vagy egy arra alkalmas eszközön kívánják-e beállítani és a HU–GO felületen aktiválhatják a bírság riasztás funkciót is, melynek használatát kifejezetten ajánljuk, hogy elkerüljék az esetleges jövőbeni felhalmozódó büntetéseket.

Történtek már büntetések OBU összerendelési hiba miatt is. Figyeljen rá, hogy a megfelelő eszköz azonosítót adja meg a HU–GO felületen, amikor a gépjármű és az eszköz összerendelését végzi. Egyes szolgáltatók a dupla ellenőrzés és védelem érdekében plusz PIN–kódos azonosítást is alkalmaznak az azonosító megadása mellett, így elkerülhető, hogy rossz azonosítót adjon meg.

Tippünk: Minden összerendelés után ellenőrizze az elinduló jármű első jegytépéseit, így ha esetleg hibát követett el, hamar fény derülhet rá, valamint használja a bírság riasztás funkciót is!

Bírság riasztás funkció beállítása

2. Indulás előtti teendők

A viszonylati jegy vásárlásánál amellett, hogy semmilyen gépjárműben elhelyezett eszköz használatát nem igényli, előre tervezést igényel. Ezért csak azoknak ajánljuk, akik pontosan tudják, hogy milyen útvonalon fognak közlekedni. Figyelmet és precizitást igényel a sofőrtől, amennyiben benzinkúton veszi meg a jegyet, ha pedig online vásárolják meg, fontos a cég és a sofőr közötti kommunikáció és a jó szervezés. Azoknak ajánljuk, akik csak alkalomszerűen közlekednek útdíjjal terhelt útvonalakon.

A szivargyújtós OBU-t választóknál nagyon fontos, hogy megfelelően helyezzék el az eszközt a járműben, hogy a GPS vétel akadálytalanul működhessen. Indulás előtt a sofőr legfontosabb feladata az üzemképesség ellenőrzése, ezért érdemes olyan eszközt választani, amely kijelzi a működőképességet, vagy az esetleges hibákat.

A beszerelt fedélzeti eszközök előnye, hogy nem kell figyelni az eszköz elhelyezésére, viszont a működőképesség ellenőrzése itt is elsődleges feladat. Visszajelzés az üzemképességről jelenleg csak kevés szolgáltatónál érhető el, pedig az igény elég magas rá a fuvarozók részéről, így vannak bevallási közreműködők, akik mobilapplikációval pótolják az eszközön történő visszajelzés hiányát.

Tippünk: Indulás előtt mindig győződjön meg róla, hogy van-e elegendő feltöltött összeg az útdíjas számláján! Az egyik legjelentősebb büntetési ok, amikor a jegytépés a számla lefogyása miatt nem következik be! Hiába működik az eszköz és a rendszer, ha a számlán nem áll rendelkezésre pénz!

3. Mire érdemes figyelni az útdíjas egyenleg kapcsán?

Alapvetően fontos, hogy figyeljen rá, hogy mindig elegendő összeggel legyen feltöltve az útdíjas egyenlege. Érdemes a korábbi napi forgalmak alapján meghatározni az előre feltöltött keretet. Kapcsolja be a www.hu-go.hu oldalon az alacsony egyenleg értesítés funkciót és az összeghatárt állítsa be legalább a számlához tartozó valamennyi gépjármű átlagos napi útdíj költésének megfelelő összegre!

Példa: Egy átlagos teherautó napi 30.000 Ft-nyi útdíjat fizet a tapasztalataink alapján, így 5 üzemben lévő négytengelyes nyerges vontató esetén ez az összeghatár 150.000 Ft lenne. Figyelem! Ha Ön nem bankkártyás azonnali fizetést választ, hanem átutalással fizet, a jóváírás akár 2–5 munkanapot is igénybe vehet!

Tippünk: Az átfutási idő miatt javasoljuk a bankkártyás fizetés használatát.

A piacon elérhetőek olyan visszajelzővel rendelkező készülékek vagy háttérrendszerek (pl. applikációk) melyek jelzik, ha az egyenleg elérte a beállított alacsony összeghatárt. Ez jelentős segítség a büntetések elkerülésében, hiszen a sofőr azonnal látja a járműben levő eszközön, hogy hamarosan lefogy az egyenlege. Egyes készülékek az 1000 Ft alatti egyenleget is kijelzik, ilyenkor már csak a legritkább esetekben történik jegytépés.

Tippünk: Mindig töltse fel egyenlegét az alacsony összeghatár elérésekor!

A folyószámlát a teljes cégre, vagy autónként is beállíthatja. Egyszerűbb a kezelése a teljes cégre létrehozott egyetlen folyószámlának, viszont ezt a megoldást választva jobban oda kell figyelni a rendelkezésre álló egyenlegre, mert ha elfogy, minden jármű büntetést kaphat, ha nem tud a rendszer részükre jegyet tépni. Az autónkénti folyószámla beállítás időigényesebb a feltöltéseknél, mi azoknak ajánljuk és a tapasztalatok alapján azok választják inkább ezt a megoldást, akik több típusú járművel rendelkeznek és a járművek útdíj fizetése különböző.

Alacsony összeghatár beállítása

4. Mire kell figyelnie a sofőrnek menet közben?

Három olyan kiemelten fontos szempont van, amit menet közben is figyelnie kell a sofőröknek, mert ezek miatt kapják a legtöbb büntetést az érintettek, gyakran akár önhibájukon kívül is.

Tengelyszám

A tengelyszám helytelen beállítása miatt sokan kaptak már büntetést. A leggyakoribb probléma, ha a célállomásra érkezés előtt módosul a tengelyszám (pl. pótkocsi csatlakoztatás), de az új számot nem adják meg. A legegyszerűbb megoldás, ha Ön olyan eszközt használ az útdíj bevallásához, ami mutatja a beállított a tengelyszámot és lehetősége van a módosításra is. Ez néhány útdíj bevallással foglalkozó cégnél elérhető lehetőség, vannak, akik visszajelző készüléken, mások applikáción, vagy webes háttérfelületen teszik lehetővé. Fontos! Csak akkor állítható külön útdíjas eszközön a tengelyszám, ha ezt előzőleg engedélyezte a HU–GO felületén!

Tippünk: Engedélyezze a tengelyszám állítását a HU–GO felületen azon járművekre, melyeknél a tengelyszám kategória változhat a közlekedés során.

Egyenleg

Menet közben is nagyon fontos az egyenleginformációk ismerete, különösen a több autóhoz rendelt folyószámla megoldás esetén. A pénzügyi keret mértékéről visszajelző készülékek és online háttérfelületek adhatnak információt. Ezek használata nagyban csökkenti a büntetések kockázatát!

Tippünk: Amennyiben Ön nem olyan eszközt használ az útdíj bevallására, mely jelzi a sofőrnek az egyenleginformációkat is, ellenőrizze rendszeresen a HU–GO oldalán a rendelkezésre álló útdíjas keretet.

Jegytépés

Akár a GPS sajátosságai, akár egyéb technikai okok miatt, menet közben is előfordulhatnak olyan problémák, amik megakadályozzák a jegytépést. Hogy mindig biztos lehessen benne, hogy megtörtént a viszonylati jegy vásárlása, ellenőrizze a rendszert. A legegyszerűbb dolguk ismét azoknak van, akik visszajelzővel rendelkező készüléket választanak, mert az hang– és fényjelzéssel is jelzi, ha fizetős útra ért és jegyet vásárolt (az eszközök jelzései és értelmezése szolgáltatónként eltérő, érdeklődjön saját szolgáltatójánál a lehetőségekről). A webes háttérrendszerek, vagy a mobilapplikációk is ellenőrzési lehetőséget kínálnak, bár használatuk nehezebb menet közben, mint egyetlen pillantást vetni a készülékre. A HU–GO felületén térképes megjelenítéssel ellenőrizhető, hogy mikor és hol történt az adott járműre vonatkozó szakaszjegy vásárlás.

Ma már vannak olyan bevallási közreműködők is, akik térképen összevethetően azt is megmutatják, hogy adott időintervallumban, merre járt a jármű és ezen az útvonalon hol, mikor és milyen összegben történt jegytépés.

Tippünk: A rendszerben esetlegesen előforduló többlet adatszolgáltatás (technikai hiba miatt a rendszer több szakaszjegyet vásárol a szükségesnél) többletköltsége visszajár. Rendszeresen ellenőrizze (legalább szúrópróbaszerűen) az egyedi szakaszjegy tépéseket. Amennyiben többlet adatszolgáltatást talál, jelentse a Bevallási Közreműködőjének az ügyintézés elindításához.

A rendszerben esetlegesen előforduló hiányzó adatszolgáltatás (véletlenül a rendszer nem vásárolt szakaszjegyet) Önnek büntetést okozhat, amiért
bizonyos esetekben a Bevallási Közreműködő felel.

Tippünk: Előzze meg a kockázatot is! Rendszeresen ellenőrizze (legalább szúrópróbaszerűen) az egyedi szakaszjegy tépéseit a HU–GO felületen, vagy a Bevallási Közreműködő felületén keresztül. Amennyiben adatszolgáltatás hiányt talál, jelentse Bevallási Közreműködőjének a problémakezeléshez.

Ha észlelt fedélzeti eszköz hiba miatt viszonylati jegy vásárlása szükséges, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy párhuzamosan viszonylati jegye és OBU által megvásárolt jegye is keletkezik. Ezt a NÚSZ az ügyfél kérésére (az ÁSZF 10.5 ii.) pontja szerint) jóváírhatja, azonban ezért kezelési költséget számol fel, ami a jóváírt összeg 20%-a, de minimum 3.000 Ft.

Egyedi eszközhiba esetén, biztosítsa az útdíj fizetést viszonylati jegy vásárlásával és mindenképpen egyeztessen a Bevallási Közreműködőjével.

Tippünk: A viszonylati jegy vásárlása előtt a HU–GO felületen rendelje szét a járművét az OBU eszköztől, ezzel meg tudja akadályozni a duplikált jegyvásárlást.

5. Ellenőrzés

A viszonylati jegyet vásárlók mindig ellenőrizzék a rendszer által megadott útvonalat a jegyen, mert ha ettől eltérnek és nem vásárolnak új szakaszjegyet, megbüntethetik őket.

A bevallási közreműködőket választó útdíjfizetők az adott szolgáltatónál elérhető lehetőségek függvényében webes háttérrendszeren is ellenőrizhetik a jegytépéseket és az útdíjak összegét. Egyes bevallási közreműködők lehetővé teszik az adatok letöltését, EXCEL-be mentését, vagy kimutatások készítését is adott időintervallumokra. Szerencsés, ha a diagnosztikai adatok is elérhetőek a webes háttérrendszeren, így például egy vitás esetben ellenőrizhető minden szükséges adat.

Vegye figyelembe igényeit és útdíjfizetési szokásait és ez alapján válasszon Önnek megfelelő szolgáltatót! Figyelem: az útdíjfizetési szolgáltatás biztosításáért egyetlen bevallási közreműködő sem kérhet pénzt, ezért is érdemes körbejárnia a piacot és a bővebb szolgáltatást biztosítók közül választania.

Tippünk: A problémamegoldások során szakértői hátteret és segítséget nyújthat Önnek a bevallási közreműködője, valamint támogathatja az útdíj rendszerben való eligazodásban. A jó szolgáltató képviseli az ügyfél érdekeit az útdíjas rendszerben és probléma esetén egyedileg, érdemben kivizsgálja a jelzett panaszát.

A szakmai cikk megjelentetése engedélyezett a sajtó részére. Szándékát kérjük jelezze Szaladják Lindánál, a marketing@idata.hu címen, vagy a 06–30– 777–555–2 telefonszámon. Szívesen válaszolunk további kérdéseikre is.