Családbarát Vállalat 2019

Családbarát Vállalat 2019
2019-11-15 Szaladják Linda
Családbarát Vállalat 2019

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2013-ban alapította Az Év Családbarát Vállalata Díjat.

Céljuk az „Év Családbarát Vállalata” Díj és a Családbarát Vállalat cím adományozásával, hogy a vállalatok családbarát szemléletének elismerésén keresztül értéket teremtsenek. Olyan cégeket díjaznak, ahol

 • A szervezet aktívan foglalkozik azzal, hogy ember- és családbarát kultúrát alakítson ki, odafigyel kisgyermekes munkavállalóira;
 • elkötelezett abban, hogy innovatív módon fejlessze családbarát működését, figyelemmel van a környező trendekre;
 • saját szektorában példaértékű;
 • a szervezeti kultúrának része a munka-magánélet egyensúly fenntarthatósága, amennyiben erre lehetőség van, él az atipikus vagy rugalmasabb munkaszervezési formákkal;
 • a szervezet vezetése interakcióban, kölcsönös információcserében van a munkatársakkal, az innovációkat a lehetőségek mellett az igényekhez igazítja.

jelenlegi helyzet megismerése mellett azt a folyamatot is értékelik, mely során a szervezet családbarát vállalati kultúrája fejlődik. A meghozott és a tervezett intézkedések reagálnak a munkatársak jelzéseire, visszajelzéseire, a vállalat lehetőségei szerint támogatja a családokat és a gyermekvállalást.

Az iData számára kiemelt fontosságú a munka-magánélet tiszteletben tartása és annak maximális elősegítése.

 • Mivel a cég munkavállalóinak 70%-a férfi, fontos számunkra a férfiak szülői szerepvállalásának erősítése (extra szabadnapok, munkaidő kedvezmény, a társas klub és az egyéb céges/sport rendezvények kapcsán a gyerekek bevonása, ezáltal közös élmények biztosítása). Csatlakoztunk a „Vállvetve Apával” mozgalomhoz, ezzel is kifejezve az elköteleződésünket az ilyen jellegű kezdeményezések mellett.
 • A 2015-ben életbe lépett „Anyasági politikánk” több család- és anyabarát intézkedéssel támogatja a gyermeket nevelő vagy azt a jövőben vállalni szándékozó munkavállalókat. Cégünk szemlélete, hogy a gyermeket vállaló, nevelő anyák speciális megközelítést igényelnek, mert a társadalmi és egyéb befolyásoló tényezők miatt hátrányos helyzetűnek számítanak. A munkavállalói és szülői-magánéleti szerepeik összeegyeztetésének segítésére hoztuk létre a Proaktív GYES-menedzsment programot és a Kismama programot (folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás a távollét alatt, szabadságolásnál a családi kötelezettségek figyelembe vétele, juttatások és egyéb segítségnyújtás)
 • A szabadság időzítéséről a munkavállalóink szinte teljes mértékben szabadon dönthetnek, ezzel is segítve a gyermekes családok esetén az iskolai szünetekhez, illetve egyéb eseményekhez való igazodást. Ezen felül nyári sporttáborokkal segítjük a szünidei gyermekfelügyeletet.
 • Munkatársaink újszülött csecsemői iData „induló csomagot” kapnak, amely gyermekruhákat tartalmaz. Az újdonsült apukáknak havonta egy nap távmunkát és plusz egy hét szabadságot biztosítunk (a törvényileg előírtakon felül) és , illetve havi 4 óra munkaidő kedvezmény 10 éven aluli gyermeke(ke)t nevelő munkatársak számára.
 • Figyelünk a gyermekek napközbeni felügyeletének biztosítására (probléma esetén behozhatják, lehetőség biztosítása a munkahelyen csendesebb tevékenységhez – rajzolás, számítógép), esetenként bébiszittert is biztosítunk.
 • A gyakornoki programon felül a munkavállalók gyerekeinek nyári munkát biztosítunk; orientációs programunk keretében pedig megismerkedhetnek a különféle szakterületekkel, és a pszichológusokkal pályaalkalmassági tesztet tölthetnek ki, valamint beszélgethetnek a választásról, a számukra ideális munkáról.
 • Természetbeni juttatásokkal is támogatjuk kollégáinkat. Napközi, bölcsődei szolgáltatás támogatásával, az ünnepek alkalmával ajándékokkal (nőnap, anyák napja, mikulás, karácsony), és minden munkavállaló kérhet kisebb összegű támogatást gyermeke szervezetének pl. focikupa, országos bábverseny, valamint a gyermekek iskolakezdését is támogatjuk.
 • Sajátos élethelyzetben lévő kollégáinkat (pl. beteg hozzátartozó ápolása) igény szerint extra szabadsággal, részmunkaidős lehetőséggel vagy hosszabb idejű fizetés nélküli szabadsággal támogatjuk.

Úgy véljük, ezekkel az intézkedésekkel jelentős terhet vehetünk le a család, a szülők válláról vagy éppen a családtervezés, családalapítás előtt álló munkavállalókat segíthetjük hozzá a könnyebb döntéshez és megteremtjük számukra azt a légkört, hogy nyugodtabban vághassanak bele a gyermekvállalásba, hisz számíthatnak a munkahely és a kollégák támogatására.

 

Szabó Lajos a Családbarát Vállalat 2019. elismerő oklevéllel

Az iData alapító tulajdonosa, Szabó Lajos, maga is három gyermekes családapa, így saját tapasztalatból is tudja, mennyire fontos a munkatársak támogatása. “Az iData 14 évvel ezelőtti alapításakor célként fogalmaztuk meg, hogy a munka-magánélet egyensúlyát fenntartjuk és hogy családi cégként, mindig törekedni fogunk a családias hangulat biztosítására. Ma már 120-an dolgozunk az iDatánál, de ezt az alapelvet azóta is kiemelten kezeljük. Az én ajtóm mindig nyitva áll a munkatársak előtt, ahogyan a napi munkában, úgy aktívan részt veszek a közös szabadidős programokban is. Hiszek benne, hogy a sikerünk egyik titka a jó munkahelyi légkör és az a hozzáállás, amit a munkatársak felé biztosítunk.” – vallja Szabó Lajos.

 

 

 

A családbarát munkahely megteremtése mellett az iData társadalmi szerepvállalása is jelentős.  

Csapatunk az iData 2015-ös családi napján

Csapatunk az iData 2015-ös családi napján

4 éve támogatjuk a Lea Anyaotthont, ahol gyermekeiket egyedül nevelő nehéz sorsú anyák kapnak otthont. Munkavállalóink is támogathatják a szervezetet ruhákkal, játékokkal. A Peter Cerny Alapítvány támogatásaként koraszülött mentőautókba fejlesztettünk egy olyan rendszert, amely segít a mentő vezetőinek javítani a vezetési stílusát, valamint a központ a GPS nyomkövetés által, a testreszabott program alapján irányítja az autók tevékenységét. Csatlakoztunk a Baptista szeretetszolgálat karácsonyi „Cipősdoboz” akcióhoz, Mikulás túra keretében pedig az iData Mikulása furgonjával tartós élelmiszereket, ruhákat, irodaszert, játékokat vitt el Erdélybe, Böjte Csaba gyermekeinek. Kiállunk az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód mellett, alapító tagként csatlakoztunk a Sokszínűségi Egyezményhez, melynek népszerűsítésében az ügyvezető is aktívan közreműködött konferenciákon is.