Diversity week – A „Sokszínűség Hete” az iData Kft.-ben

Diversity week – A „Sokszínűség Hete” az iData Kft.-ben
2017-06-20 Horváth Bettina

Felelős foglalkoztatóként az iData Kft. számára fontos, hogy nyilvánosan is beszéljen arról, milyen értékek mentén működik. 2015-ben a Sokszínűségi Egyezményhez (Diversity Charter) később pedig az Európai Sokszínűségi Kartához való csatlakozásunkkal deklaráljuk partnereink, ügyfeleink, beszállítóink, alkalmazottaink és leendő munkavállalóink felé befogadó, nyitott, emberközpontú szervezeti kultúránkat, valamint a munkahelyi esélyegyenlőség, diszkriminációmentesség, az egyenlő bánásmód és a sokszínűség melletti elkötelezettségünket. Mindezek szellemében fogalmaztuk meg Esélyegyenlőségi és sokszínűségi víziónkat is:

Az iData Kft.-nél legfőbb célunk munkavállalóink elkötelezettségének fenntartása. Meggyőződésünk, hogy a társadalmi felelősségvállalás, a humánus emberi magatartás, a munka-magánélet egyensúlyát tiszteletben tartó és támogató hozzáállás, szervezetünkben olyan értékeket teremt, melyre munkavállalóink büszkék lehetnek. Magyarországon az egyik legdinamikusabban fejlődő, innovatív cégként hiszünk abban, hogy élen járók lehetünk az esélyegyenlőség és sokszínűség elfogadásában, mely hozzájárul munkatársaink elégedettségéhez és piaci sikereinkhez.

Elhivatottak vagyunk a sokszínű munkahelyi kultúra, a társadalmi szemléletformálás elősegítése mellett. Szervezeti kultúránk része a diverzitás és az etikus magatartás, mely nem csak a sikereinkhez, az innováció és a kreativitás növeléséhez járul hozzá, hanem munkatársaink elégedettségéhez és elkötelezettségéhez is. Elsődleges szempontunk, hogy a szervezetben fontosnak tartott értékek (családias légkör, a munkavállalók elégedettsége és lojalitása, esélyegyenlőség, munka és magánélet egyensúlyának fenntartása) mindenki számára egyértelművé váljanak. A családbarát munkahely és a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése szervezetünk meghatározó eleme és azon munkálkodunk, hogy ez ne csupán egy üres szlogen maradjon, hanem egy olyan szervezeti érték, amely megkülönböztet minket másoktól. Szervezetünkben munkavállalóink jólléte, egyéni fejlődése, kiegyensúlyozott munkavégző képessége, az egyéni igények, élethelyzetek figyelembevétele, a munka-magánélet egyensúlya prioritást kap. Az alkalmazottainkkal, ügyfeleinkkel szembeni etikus magatartás vezérelv számunkra. Hisszük, hogy tartósan értékteremtő munkát csak harmonikus munkakörnyezetben, rugalmas munkafeltételek mellett és egy elfogadó csapatban lehet végezni.

Társadalmi felelősségvállalásunkat komolyan vesszük és a napi munkafolyamatainkba is integráljuk, ezzel is elősegítve munkavállalóink szemléletformálását valamint a lojalitás, a motiváció, a csapatszellem és a sokszínű vállalati kultúra erősödését. Éppen ezért volt fontos számunkra a Sokszínűségi Karta Magyarország keretein belül megrendezett és az Európai Unióban már hagyománnyá vált A „Sokszínűség Hete” című programban való részvétel. Az iData Kft. 2017 júniusában egy három részből álló aktivitássorozattal igyekezett felhívni a figyelmet a munkahelyi sokszínűség, az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód, a nyitottság és az elfogadás fontosságára. De mit is csináltunk mi együtt? Sétáltunk, beszélgettük, rajzoltunk, fát készítettünk. Lássuk, hogyan is történt mindez:

START

Programsorozatunk belső kommunikációja a HR és a Marketing osztály szoros együttműködésével, valamint az ügy iránti elköteleződésünket hangsúlyozó, figyelemfelhívó e-mailek kiküldésével indult. Tovább fokozva munkavállalóink motivációját, minden szervezeti egységben plakátokat helyeztünk el, melyek közepén visszaszámolással jeleztük, hogy hány nap van hátra a Sokszínűség Hetéig.

INDUL A SOKSZÍNŰSÉGI SÉTA

Meghívtuk kollégáinkat egy sokszínűségi sétára, hogy együtt lehessünk, hogy együtt közvetítsük az egyenlő bánásmód melletti elköteleződésünket, társadalmi felelősségvállalásunkat. Június 2-án, egy gyönyörű, verőfényes nyári napon, ebédidőben gyülekezett az iData csapata.

Színes pólókban és színes lufikkal a kezünkben indultunk egy jó hangulatú közös sétára. Sétánk végeztével egyszerre engedtük el a színes héliumos lufikat, ezzel is szimbolizálva a nyitottság és az elfogadás terjesztésének a fontosságát nem csak a mi a szervezetünkben, hanem az egész társadalmunkban. Vidám, oldott hangulatban, mosollyal az arcunkon még egy könnyed ebédre is sor került e nemes tett végeztével.

A MI SOKSZÍNŰ FÁNK

Egy igazán dizájnos, ember nagyságú, kartonból készült fát helyeztünk el cégünk legforgalmasabb helyének hófehér falán, de akármennyire is szép volt a fa, ez így még nagyon kopár volt; hiányoztak a szép színes levelek róla. Azután meglepetésképp, minden kollégánk asztalára becsempésztünk egy kartonból kivágott, különböző formájú és színű falevelet és arra kértük az iData dolgozóit, hogy gondolkozzunk együtt a diverzitásról és a falevelekre írva, osszák meg gondolataikat, arról, hogy számukra mit jelent a sokszínűség, majd helyezzék el a mi közös fánkon. A nap folyamán egyre csak színesedett a fa, mindenki beletette az egyediségét, az egyéni véleményét, elképzelését. Végül nem csupán egy szemrevaló dekoráció született, amely előtt szeretünk megállni és gyönyörködni benne, hanem egy sok-sok értékes és színes gondolatoktól ragyogó fa, egy szimbólum, amely mindennap ott áll, emlékeztetve a sokszínűség és az elfogadás fontosságára.

"Sokszínűség Hete"

RAJZVERSENY A SOKSZÍNŰSÉG TÉMÁJÁBAN

A szemléletformálást és a párbeszédet érdemes már fiatalon elkezdeni, ezért a dolgozóink gyermekeit is bevontuk programjainkba és számukra rajzversenyt hirdettünk. A legkisebbek rajzokon, festményeken keresztül mesélhették el és fejezhették ki gondolataikat arról, hogy az ő életükben hogyan jelenik meg a sokszínűség és mit jelent számukra. Izgatottan vártuk a rajzok beérkezését, mert kíváncsiak voltunk, hogy egy gyermeknek mi jut eszébe a sokszínűség hallatán, és hogyan fejezi ki elképzeléseit egy alkotás formájában.  A beérkezett rajzokat kiállítottuk, így minden munkavállalónk megtekinthette. Szemléletesen, kreatívan és sokoldalúan ábrázolták a gyermekek a diverzitás jelenlétét az életükben, gondolataikban és szinte mindegyik rajzon megjelenik az elfogadás fontosságának az üzenete. A rajzokat független zsűri bírálta el. Azonban nem csak első helyezettünk lett, hanem munkavállalóink szavazatai alapján, közönség díjasunk is. A független zsűri által megszavazott első helyezett nyereménye egy hatalmas iData mackó volt. Természetesen a többi pályázó sem maradt ajándék nélkül, részvételüket megjutalmaztuk.

"Sokszínűség Hete"

A „Sokszínűség Hete” programjaival kapcsolatos célkitűzéseinket sikerült megvalósítanunk, hiszen munkatársaink együttműködésének köszönhetően, az egész szervezetünk megmozdult a nemes cél érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy az iData dolgozói örömmel és aktívan vettek részt ezen az egyhetes programsorozaton és szívesen elmondták véleményüket a témában. Nyilvánvalóvá vált, hogy valamilyen formában mindannyian érintettek vagyunk a sokszínűség tekintetében, ennek felismerése és elfogadása az értékteremtés és a harmonikus munkahelyi légkör legfőbb záloga. Sokszínű és elfogadó szervezeti kultúránkban minden egyes dolgozónk munkája, véleménye értékes és fontos. Nem kérdés számunkra, hogy az elfogadásból lesz az összefogás és az összefogásból születnek a sikereink.

"Sokszínűség Hete"