EKÁER kötelezettség: Mikor kell EKÁER számot kérni? (2020)

EKÁER kötelezettség: Mikor kell EKÁER számot kérni? (2020)
2020-12-10 Horváth Bettina
ekaer kötelezettség

Az EKÁER kötelezettséget 2015. január 1-én vezették be. 

Azóta nem lehet olyan árut forgalomba hozni, melyet a szállítás előtt nem jelentettek be az adóhivatalnak – de természetesen léteznek kivételek.

Ez azt jelenti, hogy a rakodás alapesetben addig nem kezdhető meg, amíg ez a bejelentés nem történt meg.

Az EKÁER rendszert az áfával való visszaélések visszaszorítása érdekében hozták létre, hogy a fuvarozás ellenőrizhetővé váljon mind az EU bármely tagállamából Magyarországra, mind pedig fordítva. 

De kinek kell EKÁER szám, mikor kell EKÁER számot kérni 2020-ban, hogyan történik az EKÁER szám igénylés – és mikor nincs rá szükség?

EKÁER kötelezettség

Az EKÁER egy rövidítés, amely hivatalosan az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer nevet viseli.

Lényege, hogy Magyarországról az Európai Unióba, vagy fordítva, az Európai Unió más tagállamából Magyarországra irányuló közúti fuvarozási díjakat és adókötelezettségeket ellenőrizze.

Ehhez az adóhatóság által működtetett elektronikus rendszerben kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek.

A bejelentéskor több adatot is meg kell adnunk, például a feladót, a címzettet, és magáról a szállított áruról is információt kell közölnünk.

Az EKÁER bejelentés elmulasztása, vagy az EKÁER szám hiánya büntetést vonhat maga után, illetve a hatóság igazolatlan eredetűnek minősítheti a termékeket, amelyeket akár le is foglalhat.

A bírság az áru összértékének maximum 40%-a lehet – a lefoglalás is csak ezen értékig történhet.

További információ ezzel kapcsolatban a NAV oldalán érhető el, ugyanis az EKÁER üzemeltetője a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

2015-ben vezették be a rendszert, de azóta sokat enyhült – főleg abban, hogy kire érvényes.

Kinek kell EKÁER szám?

Mikor kell EKÁER számot kérni?

Az eredeti tervek úgy szóltak, hogy az EKÁER kötelezettség mindenkire érvényes lesz, aki útdíjköteles járművel szállít árut. 

Ennél azonban jóval enyhébb feltételekkel került bevezetésre a rendszer, amelyet a “mikor kell EKÁER számot kérni” részben meg is mutatunk.

Az EKÁER rendszerhez két dolgot kell megtennünk:

  • Bejelenteni a tevékenységet
  • Hozzáférhetővé tenni az EKÁER számot a hatósági ellenőrzés során

A bejelentést a címzettnek kell megtenni, amennyiben az Európai Unió más tagállamából hozzák be az árut.

Fordított esetben, ha Magyarországról az Európai Unió más tagállamába fuvarozzák az árut, illetve belföldi fuvarozás esetén az áru feladóját terheli a bejelentési kötelezettség. 

A bejelentést tehát vagy a feladónak, vagy –nemzetközi szállítás esetén– a magyar címzettnek kell megtennie.

A fuvarozónak csupán egyetlen teendője van az EKÁER rendszerrel, ugyanis a felelősség az áru feladóját, illetve címzettjét terheli. A fuvarozónak így csak az útdíjakra kell figyelmet fordítania, illetve arra, hogy vissza kell igazolnia az EKÁER-t az igénylővel szemben, mert egy szám eltérés miatt is jegyzőkönyvezni kell az esetet, ilyenkor egy egyszerű ellenőrzés is órákba kerülhet, veszélyeztetve a fuvarfeladatot. 

Továbbá fontos, hogy ha változik a vontató, vagy a pótkocsi az országon belüli szállítás közben, azt is át kell írni a rendszerben – ez főleg gyűjtős, illetve raktározós fuvaroknál fordul elő.

Az EKÁER már közvetlenül az import határátlépésnél is a sofőrnél kell, hogy legyen valamilyen formában, ami általában telefonos üzenetküldéssel történik (sms, messenger, viber, stb.) a diszpécsertől.

Azonban fontos tudni, hogy a hatóság akár a járművet is lefoglalhatja, hiszen az a bejelentés nélkül folytatott tevékenység eszköze. 

Így azt ajánljuk, hogy a fuvarozó mindig, minden esetben ellenőrizze, hogy az áru EKÁER köteles-e, és hogy a feladó/címzett eleget tett-e az EKÁER bejelentési kötelezettségének.

Emellett a szállított termék eredetét és tulajdonosát mindig számlával és/vagy menetlevéllel, fuvarlevéllel kell tudni igazolni. 

Azonban nem minden fuvarozási tevékenységre vonatkozik az EKÁER bejelentési kötelezettség.

Mikor kell EKÁER számot kérni 2021-ben?

EKR szám kinek kell?

Míg az eredeti tervek úgy szóltak, hogy az EKÁER kötelezettség mindenkire érvényes lesz, aki útdíjköteles járművel árut szállít, ezt egy későbbi módosítás enyhítette, és a kis értékű, illetve kis mennyiségű áru esetén már nem szükséges EKÁER számot igényelni.

Mindenfajta közösségi beszerzés és értékesítés, valamint behozatal és kivitel útdíjköteles gépjárművel bejelentés köteles.

Ezenkívül a belföldi első termékértékesítés (amennyiben az nem végfelhasználó felé történik) is bejelentés köteles.

A különböző kockázatos termékekre is vonatkozik az EKÁER kötelezettség, de csak bizonyos súlyhatár és értékhatár felett.

Mikor nem kell EKÁER számot kérni?

Ahogy korábban említettük, sok helyen lazítottak az eredeti törvényhez képest.

Enyhítés történt például a kockázatos élelmiszerek esetében, ugyanis egyes termékeknél 250 ezer forint és 200 kilogramm alatt, más termékeknél pedig 500 kilogramm és 1 millió forintos érték alatt nem kell EKÁER számot kérni.

Enyhébb szabályozás lépett életbe a nem kockázatos termékek fuvarozásánál is – 2 millió forint áruérték, vagy 2,5 tonna alatti fuvarozói tevékenységre nem vonatkozik az EKÁER bejelentési kötelezettség. 

De hogyan történik a bejelentés?

EKÁER bejelentési kötelezettség

A bejelentést meg kell tenni:

  • Európai Unióba történő szállítás esetén még mielőtt elkezdődik a felrakodás
  • Az Európai Unióból történő behozatal esetén az áru megérkezéséig

Magát a bejelentést a NAV oldalán kell megtenni – ehhez azonban Ügyfélkapus felhasználónévre és jelszóra lesz szükség.

A bejelentéshez ezenkívül több adatra is szükség van:

  • Feladó
  • Címzett
  • Áru adatai
  • Szállító jármű rendszáma

Ezeket megadva a rendszer rendelkezésre bocsátja az EKÁER számot, amelyet mind a fuvarozónak, mind a fuvar szervezőjének ismernie kell, ugyanis a közúti ellenőrzések során rendelkezésre kell tudni bocsátani a hatóság számára.

Maga az EKÁER szám 15 napig érvényes, utána már nem lehet használni.

A rendszám segítségével az áru folyamatosan nyomon követhető, valós időben. 

Összefoglalás

Az EKÁER az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer rövidítése.

A rendszert 2015-ben vezették be, de azóta enyhítettek rajta, így már nem minden fuvarozási tevékenységre vonatkozik.

Az EKÁER rendszer lényege, hogy mind az Európai Unióba, mind az Európai Unióból történő fuvarozást nyomon kövesse – ehhez pedig az adóhatóság által működtetett elektronikus rendszerben kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek.

A bejelentést követően a fuvarozó egy úgynevezett EKÁER számot kap, amely 15 napig érvényes. Ezt a számot a hatóság rendelkezésére kell bocsátani a közúti ellenőrzések során.

A rendszer, illetve a rendszám segítségével az áru folyamatosan nyomon követhető, akár valós időben is.

A nyomonkövetés egyre gyakoribb megoldás a közúti fuvarozásban, hiszen rengeteg előnye van. Amennyiben szeretne még többet megtudni a témáról, akkor tekintse meg az iTrack GPS nyomkövető rendszerét.