Hasznos információk az útdíjról

Hasznos információk az útdíjról
2014-10-06 Horváth Bettina

Az összegyűjtött kérdések és tapasztalatok alapján

Elkötelezettek vagyunk az útdíjas ügyfelek folyamatosan tájékoztatása mellett, ezért igyekszünk minden területet jól körbejárni, ami segítheti, vagy könnyebbé teheti az útdíj fizetését.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felé beérkező leggyakoribb kérdések alapján összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amik Önnek is segítséget jelenthetnek az útdíjbevallás során.

  • A viszonylati jeggyel történő útdíjfizetés esetén az útdíjat minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való ráhajtás előtt kell megváltani. A fedélzeti eszközzel történő díjbevallás esetén a bevallás automatikus, de fontos ellenőrizni az eszköz bekapcsolt, működőképes állapotát, valamint a HU–GO-ban vezetett számlán biztosítani az utazáshoz szükséges egyenleget.
  • Ha útfelújításból vagy balesetből fakadó terelések esetén le kell térnie az előre megtervezett útvonalról, akkor a kijelölt terelő úton nem kell további útdíjat fizetnie. A díjmentesség azonban kizárólag a terelő útként kijelölt szakaszokra érvényes. Amennyiben ettől eltér, és más díjköteles szakaszokat is igénybe vesz, vagy az első lehetséges alkalomnál nem tér vissza az eredeti útvonalra, akkor az már jogosulatlan úthasználatot eredményez.
  • A viszonylati jeggyel történő útdíjfizetés esetén a jegy csak a kifizetést követően jogosít fel úthasználatra. A KIOSZK-on kinyomtatott útvonaltervet az úthasználat előtt a pénztárnál ki kell fizetni. Az online útvonaltervezésnél a jegyet regisztrált felhasználóként a HU–GO rendszerben vezetett számláról történő kifizetés után, ad-hoc vásárlás esetén a sikeres bankkártyás fizetési tranzakció visszaigazolását követően lehet megkezdeni az úthasználatot. Fontos tudni, hogy az alkalmi (ad–hoc) viszonylati jegy érvényességi ideje már a kifizetés időpontjában megkezdődik. Elővételre csak a honlapon, regisztrált felhasználóként van lehetősége.

Útdíjfizetés