Hasznos tanácsok és tippek a nyári autózáshoz

Hasznos tanácsok és tippek a nyári autózáshoz
2020-08-05 Szaladják Linda

A nyári magas hőmérséklet, az erős napsugárzás, az extrém időjárási viszonyok – például jégeső, nagy szél – ugyanúgy igénybe veszik gépjárműveink külső, belső alkatrészeit, elemeit, mint ahogy az emberi szervezetet.

Ezen hatások enyhítésére, kiküszöbölésére hoztunk egy-két jótanácsot, tippet Önöknek.

Már a nyár elején érdemes felkészíteni gépjárműveinket a kihívásokra!

Ne felejtsük el időben lecserélni a téli gumiabroncsokat nyári gumikra. A téli gumik tapadása – a barázdák és egyéb tényezők miatt – meleg időjárásban, sokkal rosszabb, mint a nyári gumiké. A téli időszakra kifejlesztett gumiabroncsok jobban kopnak; a féktávolság, a tapadás megváltozik; esetlegesen rosszabbodhat a menetstabilitás.
A guminyomás a meleg hatására megemelkedik, ezért érdemes nem ekkor beállítani a keréknyomást, hiszen az éjszakai lehűlések hatására, illetve a hidegebb időben a nyomás leesik. A rosszul beállított abroncs, illetve keréknyomás több negatív tényezőt eredményez: ilyen például a megnövekedett üzemanyag-felhasználás, vagy a gumik túlzott mértékű kopása.

Hosszabb nyári autózás előtt mindenképpen ellenőrizzük a keréknyomást és a kerekek állapotát! Ne feledkezzünk el a pótkerékről sem!

Érdemes ellenőrizni a gépjármű folyadékait is!

Gondolunk a szélvédő mosó-, illetve hűtőfolyadékra, de itt említenénk meg a motorolajat és a fékfolyadékot is.
Nyár elején, illetve hosszabb nyaralás előtt fel kell tölteni nyári szélvédőmosóval a tartályt. Figyeljünk oda, hogy jó minőségű folyadékot vásároljunk, hiszen a bogárszennyeződéseket minél hatékonyabban kell, hogy eltávolítsa, illetve ne károsítsa a gépjárművünk fényezését.
A hűtőfolyadékot, annak szintjét és a hűtőrendszer alkatrészeit mindenképpen érdemes nyár elején szakemberrel átnézetni, a szükséges alkatrészeket, folyadékot cserélni, hiszen a nagy hőségben extrém terhelésnek vannak kitéve.

A szűrők (légszűrő, pollenszűrő stb.) cseréje elengedhetetlen a minél hatékonyabb és biztonságosabb működéshez.

A fék-, és a motorolaj szintjét is fontos, hogy megnézessük, szükség esetén cseréltessük.

Az erős napsugárzás károsíthatja a gépjármű fényezését, illetve az utastér belső kárpitozását. Hasznos lehet autós ponyva használata, illetve a szélvédőre kihelyezett napellenző. Speciális termékek használata ( pl.: wax, bőr-, és műanyagápolók) növeli a autónk külső és belső részeinek élettartamát.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy a gyúlékony és robbanásveszélyes anyagokat – fertőtlenítők, spray-k, öngyújtók stb. – távolítsuk el a gépjárműből.

A nyaralás alatt hosszabb ideig is állhat autónk. Ilyenkor az akkumulátor töltöttségi szintje  leeshet. Gondoljunk erre is!

Az autós utazás során nagyban javítja komfortérzetet, ha megfogadják a következő tippeket:

  1. Lehetőség szerint parkoljon árnyékban.
  2. Használjon légkondicionálást.
  3. Ha fáradságot érez, álljon meg és pihenjen.
  4. Legyen mindig folyadék, lehetőleg víz az autóban.
  5. Használjon napellenzőket.
  6. Mielőtt beülne a forró autóba szellőztesse ki az utasteret.

Végül a hosszabb út előtt mindig ellenőrizze, hogy meg van-e a fényvisszaverő mellény, az elakadásjelző háromszög, az autó szervizkönyve, illetve még elemlámpa, sok folyadék (lehetőleg tiszta víz), hirtelen lehűlés esetére takaró.

Összegzés

Ellenőrizzük az autónkat folyamatosan. A nyár előtti nagyobb „kivizsgálás”, illetve az utazást megelőző kontroll tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a meleg időszakban az autóval történő utazás, minél biztonságosabb és kényelmesebb lehessen.

Jó utat kívánunk!