iTrack nyomkövetéssel a Budapest-Bamako Rally-n

iTrack nyomkövetéssel a Budapest-Bamako Rally-n
2020-02-24 Jantik Béla
iTrack nyomkövetéssel a Budapest-Bamako Rally-n

Az iData fennállásának 15 éve alatt már másodszor szavaztak bizalmat az iTrack rendszernek, hogy nyomon kövesse két versenyző útját a Budapest-Bamako Rally-n.

2020. január 31-én, a Lurdy ház elől rajtolt el a legendás Dakar Rally szellemi örököse, a Budapest-Bamako sivatagi rally. A rally minden eddiginél hosszabbnak és izgalmasabbnak ígérkezett, hiszen a futam történetében először a versenyzők Guineán át utaztak, hogy elérjék a célt, Sierra Leone fővárosát Free Town-t. Így minden esély meg volt rá, hogy az ismeretlen utak, élmények és a kihívások felülmúlják a 2018-as futam óriási sikerét.

Az iTrack kísérte útján a motoron induló Jeney Györgyöt és a Toyota Land Cruiser-rel induló Kévés Andort,  Szentgyörgyi Dánielt és Lándor Zoltán Bélát.

A versenyben a 4×4 túra és a túra kategóriában induló járművek szinte azonos útvonalon teljesítették a távot. A hosszabb útvonal több földutat, nehéz szakaszt és kihívást eredményezett, mint eddig valaha. Az európai szakasz után az igazi buli Afrikában indult, ahol nemcsak a természeti környezet – a homok, a dzsungel, a skorpiók, a mérges kígyók -, de a politikai viszonyok is kihívások elé állították az indulókat.

Kévés Andor a megmérettetés számos izgalmas pillanatát megörökítette:

Február 10-én véres, kormányellenes tüntetés robbant ki Guinea második legnagyobb városában, Labén-ban, így az előzetes megállapodások ellenére, a futam nem haladhatott át ezen a városon. A verseny több évtizedes történelme alatt ez volt az első eset, amikor a kormány nem tudta garantálni a résztvevők biztonságát. A közel 700 fős csapat Szenegál városában, St. Luisban kényszer-állomásozott egy éjszakát, hogy új és biztonságos útvonalon folytathassa a mezőny az útvonalat.

Bár Andorék útját nyomon tudtuk követni városról városra, mégis az igazi élményeket és a hangulatot a képein keresztül élhettük át, melyeket Önök is megtekinthetnek Instagram és Facebook oldalain.

„Ahogy „átléptük” Afrika küszöbét azonnal éreztük bőrünkön és lelkünkben azt a kettősséget, ami szinte egész Afrikára jellemző. Fotógráfusként, természetesen először a színek kavalkádja és dualitása nyűgözött le. Bízom benne, hogy képeim segítségével tudtam egy kis ízelítőt adni ebből az érzésből.” – nyilatkozta Kévés Andor.

A fotográfus első Bamako Rally futamán legnagyobb élményei közé tartozott, amikor egy három hónapos antilop borjút etetett egy afrikai hotel kertjében, vagy egy hatalmas vízesésben fürdőzött.

„A vízesés Szenegálban akadt a verseny útvonalába. Soha jobbkor, hiszen a közel 10 napja történő sivatagi út során egyáltalán, vagy alig láttunk vizet, a fürdést is komoly kihívás volt megoldani. Így ez a hely és a helyiek kitörő vendégszeretete nagy felüdülést jelentett. Ezután már Guineán át folytatódott az út, ahol tudtunk fürdeni kristálytiszta esőerdei folyóban. Sierra Leone-ban egy tutajon kellett számtalan gépjárművet a túlpartra juttatni. Marokkóban egy reggel arra ébredtünk, hogy a sátrunk alól egy hatalmas pók mászik ki. (A hideg miatt szerencsére annyira le volt lassulva, hogy könnyedén le tudtuk fotózni.) Nagy érdekesség volt Mauritánia-ban, de még Guinea-ban is a taxik állapota. Visszapillantó tükör egyiken sincs, gyakran elöl és hátul is hiányzik a lámpa. Nem, nem a világítás hiányzik, hanem az egész lámpa. Szélvédőt nem nagyon használnak, ha van ragasztószalag tartja össze, a hátsó üléssort kiveszik, hogy több utas férjen el egyszerre.

A mi autónk maximálisan fel volt szerelve, sőt az iTrack rendszer teljes biztonságot adott a csapatnak az út során. Remekül vizsgázott az iData terméke, reméljük, jövőre is támogatóink között üdvözölhetjük.”

Képforrások: Kévés Andor Photography Instagram és Facebook