Költséghatékony köztisztasági hulladékgyűjtés és az iTrack

Költséghatékony köztisztasági hulladékgyűjtés és az iTrack
2011-06-23 Horváth Bettina

Hulladékgyűjtés gazdaságosan

A hulladékgazdálkodás szervezése és folyamatkövetése az ürítéstől a díjbeszedésig témában tartottak szakmai napot június 22-én.

A rendezvény jelszava a költséghatékony hulladékgyűjtés volt. Ennek kapcsán Fehér Zsolt, a Psion Rendszerház Kft. ügyvezetője felvázolta a szemétszállítást érintő terveket. Az elképzelések alapján megváltozna a kukaürítés és a szállítás módja. Úgynevezett Rfid azonosítókat használnának, melynek lényege, hogy minden tulajdonoshoz hozzárendelnek egy szeméttárolót és egy chip segítségével azonosítják a kukákat az ürítéskor. Annak érdekében, hogy illegálisan ne lehessen plusz zsákot vagy szemetet a kukásautóba helyezni, fényfüggönyt szerelnek a járművekbe, mely ha nem azonosított tárolót vagy zsákot észlel, jelzi a központnak a szabálytalanságot. A tervezett új módszerrel mind a szolgáltató, mind a lakosok jól járnak, hiszen megszűnhet az illegális szemétszállítás, a lakosok pedig egy alapdíjon felül, csak a tényleges szolgáltatás után fizetnek, az ürítések számának megfelelően. Mindez jól összehangolható az iTrack rendszerével, melynek segítségével könnyen megvalósíthatóak az elképzelések, s így az is követhető, hogy pontosan merre járnak az autók.

Ennek kapcsán Szabó Lajos, az iData Kft. ügyvezetője előadást tartott, a mobil adatgyűjtés és járatkövetés alkalmazása a költséghatékonyság érdekében címmel. A hulladékgazdálkodási szervezetek képviselői és a témában érdekelt megjelentek megismerhették a GPS-es nyomkövetéssel összefüggő megoldási lehetőségeket. Szó volt arról is, hogyan segíthet az iTrack rendszer a szemétszállító járművek pontos ellenőrzésében, illetve számos példán keresztül illusztrálva a legpontosabb adatokat adó üzemanyagszint mérő egyedi rendszert is megismerhették a résztvevők. Nyilvánvalóvá vált, hogy a cégek igényeire szabottan, egyszerűen kezelhető, mégis sokoldalú eszközt kapnak a kezükbe a szolgáltatást választók. A iTrack rendszer további nagy előnye, hogy bármely ügyviteli, vállalatirányítási rendszerrel összehangolható, s így egyszerűen feltölthetőek az adatok. A szakmai napon többen is kifejezték elismerésüket az iTrack rendszert illetően és a további lehetőségek iránt érdeklődtek.

Az iTrack rendszer kiemelt szerepet kap a programban