Mindent a Mobilitás Csomagról – mikor, mi várható?

Mindent a Mobilitás Csomagról – mikor, mi várható?
2020-08-24 Jantik Béla
Mindent a Mobilitás Csomagról – mikor, mi várható?

Cikkünk célja, hogy teljes képet adjon a Mobilitási Csomagról, mit is jelent, mi van most és mi várható a jövőben?

Készítettünk egy idővonalat, melynek segítségével időben felkészülhet az új jogszabályi változásokra.

Mi a Mobilitási Csomag?

A nemzetközi közúti szállítási, fuvarozási ágazat szabályozására irányuló új reform intézkedések. Ezen reform intézkedések a Közösség valamennyi tagállamára kiterjednek.

Mi a célja a Mobilitási Csomagnak?

A Mobilitási Csomag célja a gépjárművezetők munka- és szociális körülményeinek javítása, különböző jogszabályok bevezetésével. Nagy hangsúlyt kapnak a járművezetők biztonságát célzó előírások, illetve fontos szempont, hogy az Európai Unióban fenntartsák a társadalmi és gazdasági igazságosságot, illetve egyensúlyt.

Mely területeken hoz új szabályozást a Mobilitási Csomag? / Mely területeket érinti a szabályozás?

  1. A közúti fuvarozói piachoz és a közúti árufuvarozói, illetve személyszállítói szakmához való hozzáférést szabályozó rendelet.
  2. A gépjárművezetők maximális munkaidejéről és minimális pihenő idejéről, illetve a tachográf készülékkel történő helymeghatározásról és cseréjéről szóló szabályozás. A nemzetközi szállítmányozásban 2,5 és 3,5 tonna engedélyezett össztömeg közötti gépjárművekkel rendelkező fuvarozók számára tachográf eszköz-kötelezettség.
  3. A végrehajtási követelményeket felülvizsgáló és a gépjárművezetők kiküldetésére vonatkozó szabályokat tartalmazó irányelvek.

Mobilitási Csomag idővonal

A Mobilitási Csomag szabályozásai fokozatosan lépnek életbe. A legelső dátum 2020. augusztus 20-a volt, a legvégső dátum 2026. júliusa, ami a tachográfok cseréjére vonatkozó jogszabályi kötelezettség határideje.

Az alábbi idővonal segítségével átláthatóbb és nyomon követhetőbbek a határidők és a hozzájuk kapcsolódó jogszabályi előírások.

Mobilitási Csomag idővonal

Mivel a tachográfokkal kapcsolatos rendelkezések, illetve maga tachográf egy nagyobb lélegzetű téma, ezért ezzel egy következő cikkünkben fogunk részletesebben foglalkozni.

Reméljük, hasznosnak találták a fentieket és sikeresen felkészültek az augusztus 20-tól hatályba lépett új rendelkezésekre és jogszabályokra.