Népszerű iTrack GPS Nyomkövetés szolgáltatások

Népszerű iTrack GPS Nyomkövetés szolgáltatások
2020-04-15 Szaladják Linda

Akkumulátor-figyelés a személyautókban és tehergépjárművekben

 Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás az ügyfeleink körében az akkumulátor-figyelés. Az iData feketedoboza ugyanis nem csak a járművel kapcsolatos koordinátákat monitorozza, hanem többek között feszültséget, vagy frekvenciát is tudunk vele mérni. Például a jármű tápfeszültségének mérésére is alkalmas, mely kifejezetten fontos szempont lehet! Most megnézzük, hogyan is lehetséges ez, illetve mi mindenre lehet ezt a mérési adatot felhasználni.

Az egyik legfontosabb és elsődlegesen alkalmazott felhasználása az akkumulátor merülésének jelzése. Amikor a jármű áll, akkor az akkumulátorról működik minden, maga a GPS eszköz is. Amikor az akkumulátor feszültség egy meghatározott feszültségszint alá csökken, akkor a rendszer figyelmeztető e-mailt küld a tulajdonos által meghatározott e-mail címekre.

Milyen határértékeket vesz észre a rendszer?

Általánosságban ez a határérték 12 V-os rendszernél 11,5 V, míg 24 V-os rendszernél 23,5 V. Ugyanakkor ez a paraméter rugalmasan alakítható, az ügyfél egyedi kérésének megfelelően bármikor változtatható.

Mitől esik le a feszültség?

Az akkumulátor feszültségének esését több tényező is okozhatja, alapvetően ezeket két csoportba sorolhatjuk.

Az egyik a hosszú állás során bekövetkezett, folyamatos, egyenletes akkumulátor feszültség csökkenés.

A másik az akkumulátor meghibásodásából (cellazárlat) eredő gyors feszültség esés, mely legtöbbször az ősz beálltakor, a hirtelen jött hajnali hidegek érkezésekor bukkannak fel jellemzően.

cellazárlat

Segítünk, hogy időben cselekedhessen!

Hogy konkrét példákat is kiemeljünk az eddigi tapasztalataink alapján, elmesélünk most néhányat, amiből hamar kiderül, miért is lényeges ez a funkció. Egyedi kérés alapján állítottuk be a túl magas töltőfeszültség figyelést az egyik ügyfelünk teljes flottájára. Ennél a cégnél, érthetetlen módon, az egyik akkumulátor tönkrement. A méréseink alapján derült ki, hogy töltőfeszültség az adott járműnél elérte a 16 V-ot is, ami a jármű egy bizonyos meghibásodásának eredménye volt. Néhány hónappal később ugyanebben a flottában – rendszerünknek köszönhetően – egy újabb ilyen meghibásodásra derült fény. A Vizsla jelzése alapján ez a jármű már azonnal javításra került!

Egy másik ügyfelünk egyedi kérése alapján a járművek egyhelyben történő járatásának idejét kellett riportba foglalnunk. A motor fordulatszámának mérése nélkül és külön szerelés nélkül, csak a tápfeszültség és a GPS pozíció adatait alapul véve kellett ezt megvizsgálnunk.  Így hát ezt is elkészítettük: most már az iTrack rendszer jelentések menüpontjában napi bontású riportokat lehet lehívni erre vonatkozólag.

Vitorláshajók motor indítása és motor használata

 Érkezett hozzánk egy olyan speciális kérés, amiben egy vitorlásflotta motorüzemelésének a figyelését kellett megvalósítani. A céljuk az volt, hogy a verseny tisztasága érdekében ellenőrizhető, illetve dokumentálható legyen, hogy valóban senki sem használta nem megengedett helyen és időben a vitorláshajó motorját a megmérettetés alatt. Erre a célra a könnyen és gyorsan csatlakoztatható szivargyújtóról működő fedélzeti egységünket használtuk.

A szivargyújtón keresztül kapott feszültséget az eszköz, és így folyamatosan mért és rögzítette az adatokat.  Így a motor járatásakor a generátor töltésének köszönhetően egyértelműen megemelkedő feszültségszint pontosan megmutatta a motor működésének időtartamát. Ezen eredményeket a pozíciókkal összevetve könnyen ellenőrizhetővé vált, hogy a startvonal elhagyásától a célvonalon történő áthaladásig történt-e szabálytalan motor használat.

Hálózaton innen, hálózaton túl!

A hajók a tengeren kiléphetnek a GSM szolgáltatók lefedettségi területéből. Fedélzeti egységünk ilyenkor is gyűjti az adatokat és a hálózattal lefedett területre visszaérkezve minden adatot feltölt. Így a rendszerünkből ez lekérhetővé vált a szervezők számára, s nem maradt ellenőrizetlen időszak.

Reméljük, sikerült néhány jó tippet adnunk a sikeres tervezéshez és az iData jobb megismeréséhez. Ajánlatkéréssel, vagy felmerülő kérdéseikkel kapcsolatban forduljanak hozzánk bizalommal!