Társadalmi szerepvállalás a Peter Cerny Alapítvány mellett

Társadalmi szerepvállalás a Peter Cerny Alapítvány mellett
2012-06-16 Horváth Bettina

A koraszülött babák szállításakor is nagy segítséget jelent egy megbízható nyomkövető rendszer

A „Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért” kiemelten közhasznú szervezet 23. éve végzi a koraszülöttek és beteg újszülöttek mentését, őrzött szállítását. A speciálisan felszerelt, a kisbabák igénye szerint kialakított neonatológiai mentőautók átlagosan napi 8 feladatot teljesítenek Magyarország középső 40%-os területén.

Dr. Somogyvári Zsolt főorvost, az alapítvány szakmai vezetőjét arról kérdeztük, miért merült fel a nyomkövető rendszer igénye?

SZS: Mivel az átlagos napi esetszám akár napi 25 feladatos szélsőértéket is fed, amelyet 3–4 mentőautónk lát el, ezért a rohamkocsik irányítása nagyon nagy odafigyelést, és a pillanatnyi helyzetük ismeretét igényli mind a szolgálatvezető orvostól, mind a 24 órás diszpécserszolgálatot ellátó kollégától. A mozgó intenzív osztályként működő szolgálatunk megszervezése óta igényként merült fel a nyomkövető rendszer használata, azonban erre nem volt pénzünk, hiszen a működtetés költségeit az állami támogatás sohasem fedezte. Ezt a hiányt szüntette meg az iData Kft. segítsége.

A mentők, melyek 54 ezer gyermek életbenmaradását segítették.

Miben segíti Önöket a nyomkövető rendszer?

SZS: A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat szolgálatvezetőjének és diszpécserének a napi feladatellátásban igen nagy könnyebbséget jelent az autók pillanatnyi helyzetének ismerete, hiszen a logisztikai döntések meghozatala leegyszerűsödik. Az autók időben érkezése, a váratlan helyzetek kezelése, az egy időben érkező hívások megoldása, a feladatok rangsorolása a nyomkövető rendszer segítségével optimalizálható, ami lényegesen csökkenti a koraszülöttek megbetegedéseinek és szövődményeinek kockázatát. A logisztikai előnyök mellett jogi szempontból igen komoly védelmet jelent, hogy a nyomkövető segítségével objektíven rögzíthető a kékfény–, és szirénahasználat módja. A kontroll lehetőség, a visszakereshetőség és listázhatóság egy esetleges bírósági megkeresés során védelmet jelent az alapítványunk számára. Az iData rendszer adatait a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnál 2008 óta működő minőségellenőrzési rendszerében is kamatoztatni tudjuk, hiszen az ISO9001/2009-es akkreditált rendszerünkbe szervesen illeszkednek a napi tevékenységhez kötődő indikátorok, amelyek egyaránt lehetővé teszik az utólagos értékelést, a munka jobbítását, illetve az oktatás, továbbképzés magasabb színvonalát is.

Milyenek a tapasztalataik a gps-es nyomkövetéssel kapcsolatban?

SZS: A tapasztalataink nagyon kedvezőek. A mentőautóink optimális útvonal megválasztását rendszeresen elemezzük. Emellett már számos esetben küldtük el regisztrátumainkat az Országos Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának, hiszen napjainkban a sebességmérés automatikusan történik és a kiemelt jelzéssel történő sebességtúllépéseket utólagosan igazolni kell menetlevéllel, illetve ha kérik gps regisztrátummal is. Természetesen volt már arra is példa, hogy az intézeten kívül történt komplikált szüléshez való kivonulás dokumentációjaként a bíróság bekérte a megfelelő regisztrátumot is. A Peter Cerny Alapítvány gazdálkodásában nagyon nagy segítséget jelent, hogy a rendszert az iData Kft. – támogatva az alapítvány kiemelten közhasznú célkitűzéseit – 8 speciális rohamkocsinkra vonatkoztatva 2011 szeptembere óta együttműködési szerződés keretében teljesen ingyenesen biztosítja, ami évente félmillió forintos megtakarítást jelent!

Folyamatosan bővült az évek folyamán a lefedett terület

Évente körülbelül hány esetben van szükség az Önök közreműködésére?

SZS: Nappal 3–4 db minden igényt kielégítő felszerelésű, korszerű multifunkciós rohamkocsink éjjel egy hasonló autónk áll rendelkezésre, amelyeket 2008 óta évente önerőből, bankok és cégek támogatásából, valamint az adózók 1%-os támogatásából vásárolhattunk és szerelhettünk fel teljesen egyedileg, de csereszabatosan a 23 éves tapasztalatainkra alapozva. Speciális, guruló intenzív osztályként működő rohamkocsijaink évente 150 ezer km-t tesznek meg, miközben 2.700–3.000 feladat során nyújtanak gyors segítséget a babáknak, és akadályozzák meg további betegségek kialakulását. A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat jelenleg Magyarország 40%-án biztosítja az újszülöttek mentését, őrzött szállítását, továbbá a szükséges vizsgálatokban való közreműködést.

Milyen anyagi forrásokból működtetik az alapítványt?

SZS: A Peter Cerny Alapítvány a hiánypótló állami feladatátvállalásra a működtetés költségeinek csak egy részét kapja az államtól, ami jelenleg a kiadások 2/3-át fedezi. Ezért nélkülözhetetlen az adományozók felajánlása, részben az iData Kft. együttműködési szerződéséhez hasonló ingyenes szolgáltatásnyújtással, részben az adózók éves személyi jövedelemadóinak 1%-os felajánlásaival. Ezek nélkül az alapítványunk nem tudott volna az elmúlt 23 évben közel 54 ezer koraszülöttnek és újszülöttnek segíteni.

Munka közben

Az alapítvány felhívása: Kérjük Ön is csatlakozzon ahhoz az erőfeszítésünkhöz, hogy az 55 ezredik gyermek mentését–szállítását közösen tudjuk biztosítani.

Adószám: 19010289–1–42

Honlap: www.pca.hu