Új irány a gazdálkodásban

Új irány a gazdálkodásban
2011-07-20 Horváth Bettina

Az iTrack rendszer eredményessége a mezőgazdaságban

Ma, amikor a gazdálkodók, a mezőgazdaságban dolgozó cégek számára is az üzemanyagköltség adja kiadásaik jelentős részét, fontos ismernünk, milyen lehetőségeink vannak a spórolásra.

Az elmúlt években egyre több cég ismerte fel a GPS-es nyomkövetésben rejlő lehetőségeket. A tapasztalatok szerint jól döntöttek, akik a gépjárművek ellenőrzésének ezt a formáját választották, hiszen jelentős megtakarítások érhetőek el a szolgáltatásoknak köszönhetően. Hóman István családja sok éve gazdálkodással foglalkozik, munkagépeket, teherautókat, traktorokat használnak munkájuk során. Több, mint két évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy nyomkövető egységeket szereltetnek be a járművekbe.

HI: Ahogy nőtt a munkák és a járművek száma, felmerültek problémaként az elszámolások, a munkavégzés és a dolgozók munkaidejének a követése. Észrevettük, hogy az üzemanyag fogyasztás is gyakran megugrik, látszólag ok nélkül. Felmértük, hogy milyen nyomkövetéssel kapcsolatos szolgáltatások vannak Magyarországon, és végül az iTrack Műholdas Nyomkövetés mellett döntöttünk, mert ezt találtuk a legjobbnak, minden igényt kielégítőnek.

Milyen tapasztalatokat szereztek?

HI: Kezdetben csak 1–2 járműbe szereltettük be az egységet, próbaként. Kértünk üzemanyag kontrollt is, ami azt jelenti, hogy a programban, amit a cég biztosított részünkre, követni tudjuk, hogy mennyit tankoltak a dolgozók a járműbe, mennyi volt a munkavégzés, mennyi a fogyasztás és ez alapján még egy átlagértéket is számol a rendszer. Ha bármikor kiugró volt a fogyasztás, akkor arról jelzést kaptunk, és rá tudtunk kérdezni a gép vezetőjénél, hogy ennek mi volt az oka. Már az első időszakban megtérült a befektetés. Nem is gondolkodtunk sokat rajta, minden járműbe szereltettünk üzemanyagmérőt és GPS egységet. A döntésben meggyőzött, hogy sokkal átláthatóbbak a folyamatok, mindig tudom, ki, mikor, hol dolgozik. Nagyon jó támogatást ad a rendszer bizonyos üzleti döntések meghozatalánál, és segít abban is, hogy hatékonyabban kézben tartsam a cég ügyeit, kevesebb energiát kell ráfordítanom, mint korábban.

A megtakarítás a traktoroknál is jelentős

Önöknek mezőgazdasági járműveik, munkagépeik, és teherautóik is vannak. Melyik területen találja hasznosabbnak az iTrack Nyomkövető Rendszert?

HI: Minden munkafolyamatnál nagyon hasznos, nem tudnék választani. Mindenről kimutatást kapunk, nagyon leegyszerűsíti az adminisztrációs folyamatokat. Már egy autónál is megéri használni, nagyobb flottánál pedig már el sem tudnám képzelni, mi lenne velünk nélküle. Volt egyszer egy vitás esetünk, alvállalkozóként dolgoztunk egy cégnek. Be kellett bizonyítanunk, hogy elvégeztük a munkát, amivel megbíztak. Ekkor is nagyon jól jött, hogy van iTrack rendszerünk. Még videón is vissza lehet játszani, hogy egy adott nap adott időszakában mi történt.

Kiknek ajánlaná az iTrack GPS-t?

HI: Aki gyanítja, hogy több üzemanyag fogy a kelleténél a cégnél, annak szinte kötelezően ajánlom, egyébként bárkinek, aki járművekkel dolgozik. Aki folyton időhiányban szenved, szintén szeretni fogja, hogy egyes munkafolyamatok ideje lerövidül, így hatékonyabb lesz a cégvezetés. Az biztos, ha valaki kipróbálja, ragaszkodni fog hozzá! Kár, hogy nem tudtunk róla hamarabb, hogy van ilyen…