Útlezárások, lassabb haladás a menekülthelyzet miatt

Útlezárások, lassabb haladás a menekülthelyzet miatt
2015-09-14 Horváth Bettina
Menekültek a magyar autópályán

Amire érdemes a fuvarozóknak is figyelembe venniük

A hetek óta tartó menekülthelyzet miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a fuvarozók is, amikor az egyes fuvaridőkkel számolnak, hiszen előfordulhatnak útlezárások, vagy csak lassabb haladás engedélyezett egyes útvonalakon.

Az M1-es autópályán közlekedők számára a legkiszámíthatatlanabb a helyzet, a Hegyeshalom felé haladó pályát torlódás miatt pár nappal ezelőtt is le kellett zárni és bármikor újra lezárhatják, akár napokra.

Az M5-ös autópályát Budapest felé többször is lezárták már, a forgalmat innen az 5-ös főútra tereli a rendőrség.

A nagy forgalmú osztrák A4-es pályát is lezárták, mert nagy tömegben gyalogoltak a sztrádán.

A helyzet napról–napra folyamatosan változik.

A határátkelő helyeken fokozott a várakozási idő és a járművek átvizsgálása is több időt vesz igénybe, így azok a kamionosok, akik külföldre szállítanak a nyugati határátkelőkön keresztül, a megszokott várakozási idő többszörösére is számíthatnak.

Azt, hogy meddig tart még ez az állapot, egyelőre csak megjósolni lehet, de az biztos, hogy a helyzet folyamatosan változik, annak függvényében, hogy indítanak-e vonatokat a hatóságok, vagy a menekült emberek maguk próbálnak meg eljutni Németországba és Ausztriába.

Tanácsaink az iTrack GPS Nyomkövető Rendszert használóknak, akik az érintett útvonalakat használják munkájuk során:

  • A megszokottnál gyakrabban ellenőrizzék a jármű helyzetét az iTrack kliensprogramban, hogy késés esetén jelezni tudják a megrendelő felé, illetve hogy esetleges gyorsabb útvonalakat javasoljanak a sofőr számára.
  • Használják az iTrack üzenetküldő terminált, hogy a megnövekedett kommunikáció ne okozzon jelentős plusz költséget.
  • Azok, akik útdíjfizetésre kötelezettek és nem fedélzeti eszközt használnak, az útdíjas szakaszjegyek vásárlásánál vegyék figyelembe az esetleges lezárásokat. Javasoljuk, hogy legalább arra az időre használjanak szivargyújtós OBU-t, amig a kialakult heyzet nem rendeződik, mert apró figyelmetlenség miatt is nagy büntetést kaphatnak.
  • Folyamatosan figyeljék az aktuális híreket és ha tehetik, ne induljanak el azokon az utakon, melyeken nagy a torlódás, vagy forgalomkorlátozás várható.
  • A megszokottnál óvatosabban vezessenek, gyakran éjszaka, nagyobb tömegben gyalogolnak migránsok az utak szélén, vagy ahol lehetséges, a kerékpárutakon. (Kiemelten a 14-es főút lehet balesetveszélyes az elmúlt napok tapasztalatai alapján).

A rendőrség információi szerint ha nagy a torlódás az M1-esen, Szlovákián, Jánossomorján és Sopronon keresztül érdemes kerülni.

A torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián keresztül kerüljenek.

A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába.

A jánossomorjai határátlépési pontot választani szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Jánossomorja irányába.

A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-es számú főutat.

Fontosabb elérhetőségek, ahol tájékozódhatnak az aktuális helyzetről:

http://www.utinform.hu/

Telefon: 00–36–1–336–2400

Balesetmentes közlekedést kívánunk!


(A fenti kép forrása: www.hvg.hu)