Üzemanyagkontroll

Miért hasznos az üzemanyagfogyás figyelése?

 • Úgy érzi, túl sok üzemanyag tűnik el nyomtalanul a cégénél?
 • Az üzemanyag megtakarításhoz képest kis befektetés árán megszűnhet cégénél az összes üzemanyag lopás!
 • Lásson tisztán! Mennyibe kerül egy-egy fuvar a cégének? Készítsen pontos ajánlatokat!

Az iTrack GPS Nyomkövető Rendszer precíziós üzemanyagkontroll rendszerét használók 5-40%-os megtakarítást érnek el. Az 5-20% közötti költségcsökkenés a fuvarozó, szállítmányozó cégeknél jellemző, a munkagépekkel, mezőgazdasági gépekkel dolgozó műholdas nyomkövetést választók pedig akár 20-40% közötti megtakarítást is elérhetnek, csak az üzemanyag fogyás figyelésével és azzal az erős kontrollal, amit a rendszer biztosít.

A teljes üzemanyag-kontroll megvalósításához az üzemanyag teljes útját kell tudnunk követni egészen a kúttól az elhasználásig. Ehhez az alábbiakat kell pontosan kontroll alatt tartani:

 • A tankolásoknál a kifizetett üzemanyag minden literje a tankba kell kerüljön.
 • A tankból a gázolaj nem tűnhet el, csak a motor fogyaszthatja el.
 • A visszafolyó ág megcsapolásával se lehessen gázolajat csurgatni.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, az összes megvásárolt gázolajat a motor fogja elégetni.

Milyen módszerekkel mérhető az üzemanyag fogyása?

Mérőkészülékek típusai

Mérési elvét tekintve három megoldás terjedt el, az úszós szintmérő, az átfolyásmérő, és a kapacitív szonda.

Úszós szintmérő

Ilyenek a járműbe gyárilag beépített szintérzékelők. Előnye, hogy nagyon olcsó, minden járműben megtalálható. Bár többnyire még a CAN buszról is levehető a szintjel, a készülék hátránya, hogy a tank felső, nagyjából 10%-án nem képes mérni a szintet, mert az úszó a tank felső falának ütközik.

CAN buszos üzemanyag szintmérés

Ez gyakorlatilag megegyezik az úszós szintmérő pontosságával. Ennek oka, hogy a CAN buszon is ugyanazt a jelet lehet leolvasni, mint fizikailag a gyári mérőre csatlakozva.

Átfolyásmérő

Az átfolyásmérő pontos fogyasztási adatokat ad, de nagyon drága. Csak azt képes mérni, hogy a motorba mennyi üzemanyag megy be, és onnan mennyi jön ki a visszafolyó ágon. Hátranya, hogy egy gázolaj leszívás esetén nem lehet megmondani, pontosan mikor történt az eset, így a felelősségrevonás sem lehet korrekt. Azt ugyan megmutathatja, mennyi üzemanyag tűnt el, mielőtt újra tankolni kellett, de az eltűnés helyét és idejét ebből nem lehet meghatározni. Mérést tekintve a legpontosabb készülék, azonban a kontrollra önmagában nem elegendő. A szűrőbetét eltömődése miatt karbantartási igénye van.

Kapacitív szonda

A kapacitív elven működő szintmérő szondát az üzemanyagtank tetején átfúrva szerelik be, pálca alakú, és a tank aljáig ér le. Ez az üzemanyag szintjét méri, így képes arra, hogy a tartályban lévő üzemanyag mennyiségét mindenkor meg tudja állapítani. Bár azt nem tudja, mennyi üzemanyag jut a motorba, a hirtelen vagy túl gyors szinteséseket regisztrálhatja, valamint a betöltött üzemanyag mennyiségét is meg tudja állapítani.

A szintmérő pontossága nagyban függ a konkrét típustól és a kalibráció pontosságától.

Egyes megoldások összevetése

A gyári szintmérő jelére csatlakozni olcsó, viszont nem pontos, csak nagyjából lehet a mérési értékekre támaszkodni. Általában véve a felső kb. 10%-nyi üzemanyagot egyáltalán nem látja (a tank mérőúszó felakad), ami a sofőrök által ismert és gyakran kihasznált hiba.

Bár egy jó minőségű átfolyásmérő nagyon pontos, ám tapasztalataink szerint a legkönnyebb ezt megkerülni, átkötni stb. Ráadásul a tankban lévő üzemanyag mennyiségét nem képes mérni, így a leszívások okozta veszteségekre nem képes pontosan rámutatni, azok helye és ideje nem meghatározható általa.

Mi elsősorban a kapacitív elven működő üzemanyagszondát ajánljuk, mert érdemes a legjobb minőségű és a legtöbb információval szolgáló üzemanyagmérő berendezést választani az üzemanyag-kontroll biztos alapokra helyezéséhez. Teljes kontroll nem érhető el az üzemanyagtank szintjének pontos mérése nélkül, mert akkor nem lenne pontos tankolási lista és leszívásjelzés.

iTrack üzemanyagkontrollt támogató funkciók

A tankolásokat lehet listázni, melyben a program megjeleníti:

 • a helyszínt
 • az időpontot
 • a kezdeti és végső üzemanyagszintet
 • a tankolt mennyiséget
Az iTrack Nyomkövető Rendszer tankolási listája

Tapasztalataink és a visszajelzések szerint Magyarországon az egyik legpontosabb üzemanyagkontroll rendszert az iTrack adja. A 99 százalék pontosság, melyet garantálunk, azt jelenti, hogy a legtöbb esetben egy palacknyi üzemanyageltérés is egyértelműen kimutatható.

A kapacitív szinttávadó segítségével nagy pontossággal követhető az üzemanyagszint változása. A saját fejlesztésű és gyártású eszköz segítségével sokan akár több milliós nagyságrendű felesleges üzemanyagköltséget takarítottak már meg. A szonda által mért adatokat a rendszer grafikonon jeleníti meg.

Területek, melyeken nélkülözhetetlen lehet az üzemanyag-szonda:

Adott útvonalak fogyasztása

Ön pontos információt kap arról, hogy egy adott útvonal megtétele milyen üzemanyagköltséggel jár. Többek számára kiderült az is, hogy egy-egy sofőr vezetési stílusa ugyanazon az útvonalon milyen fogyasztási különbözetet jelent, s ez hosszú távon milyen költséggel jár.

Üzemanyag-leszívás

A gépjárművek üzemanyagszondával történő felszerelése után volt olyan cég, ahol kiderült, 3,5 millió forintnyi összegű üzemanyagot szívtak le havonta a flotta gépeiből. De már a kisebb mértékű, járművenként néhány ezer forintnyi leszívás is rövid távon a rendszer költségének megtérülését eredményezi.

Fuvarfeladat-kalkuláció

Saját fuvarokhoz és ajánlattételhez is elengedhetetlen kalkulációs eszközként szolgálhat, hiszen a költségek jelentős részét sok esetben az üzemanyag ára adja. Azt, hogy mennyit is keres egy-egy fuvaron, akkor tudja meg pontosan, ha tisztában van a pontos költségekkel.

Az üzemanyag-adatok megjeleníthetők jelentés formájában is, melyben napi bontásban lehet látni:

 • a megtett kilométert
 • a tankolások számát
 • a tankolások összmennyiségét
 • a 100km-re vetített átlagos fogyasztást
 • munkagépeknél a munkaórára vetített fogyasztást

A mérési adatok megjeleníthetők diagramon is, akár együtt más mérési adatokkal, sebességadatokkal, gyújtásjellel, hiszen akkor tudjuk értelmezni a görbét igazán, ha tudjuk mi történt közben a járművel. A diagram színes, rendkívül könnyen kezelhető, értelmezhető, lehet rajta lapozni nagyítani, akár egérgörgővel is.

Üzemanyagfogyás kimutatása grafikonon GPS nyomkövetővel: A gyújtás és sebességadatok mellett értelmet nyer az üzemanyagszint alakulása

A diagram térképpel és útvonalak visszajátszásával is összekapcsolható, így részletesen elemezhető minden helyzet – ha az az automata figyelmeztetések mellett ez szükséges. A túlfogyasztást jelző funkciónk segítségével diagramon háttérszínezéssel, vagy a gyanús eseteket listázva, térkép és diagram együttesével jeleníthetjük meg, megspórolva a hosszas grafikon-ellenőrzést.

Az iTrack Nyomkövető Rendszer tálcán kínálja a gyanús eseteket! A képen egy Vizsla listát látunk térképpel.

Tudjon meg többet az üzemanyagfogyás GPS Nyomkövetővel történő figyeléséről

Kötöttségektől mentesen, ismerje meg az iTrack GPS Nyomkövető Rendszert! Munkatársunk válaszol kérdéseire és bemutatja a rendszert az Ön igényeire szabottan!